Return to site

Itt a március, íme a tennivalók

Kerti munkák és aktualitások a tavasz első hónapjára

· Kert,növényvédelem,kerti tennivalók

Március, március, csodaszép tavaszunk!

Bár a tél enyhe volt, a meteorológiai tavasz beköszöntével végre mindenki feljogosítva érzi magát, hogy megnyissa a kerti szezont. Mostanság még be lehet fejezni a metszéseket, lemosózásokat.

A talaj hőmérséklete már fagypont felett (nem is emlékszem, hogy mikor volt legutóbb fagypont alatt), de ezt bármikor könnyen ellenőrizhetitek ti is a Meteorológiai Szolgálat honlapján. Az ágyásokra ilyenkor lehet teríteni egy réteg komposztot. A magvetések pedig mehetnek (növénytől függően bent vagy akár már helyrevetéssel is) folyamatosan az adott növény igényeinek megfelelően.

Az ősszel elültetett hagymások lassan kibújnak, és nemsokára virágba is borulnak. Mivel magával a virágzással nem zárul le az életüknek ez a ciklusa, ne siessünk a visszavágásukkal miután elnyíltak. Adjunk időt, hogy a leveleik visszaszáradjanak, így a hagymába elegendő tápanyag jut, hogy jövőre újra szép virággal örvendeztessen meg. Ha nincs még elég tavaszi szépség a kertünkben, most érdemes összeírni, hogy mikre is vágyunk. A hagymásokon túl pl: a hunyorok, téli jázmin, kikeleti bangita, Pachysandra, mandula, stb. A kertészetekben ilyentájt már folyamatos a készletek feltöltése, és ezzel párhuzamosan a beültetéseket is el lehet kezdeni. A tavasz tökéletes időszak a kert felfrissítésére, a növényállomány bővítésére!

Bellis perennis, Carex comans Bronco, Santolina chamaec., Stipa tenuissima

Saját fotó: Bellis perennis, Carex comans Bronco, Santolina chamaec., Stipa tenuissima

A növények tápanyagutánpótlása is aktuális, javasoljuk a természetes trágyákat, granulált formában a legkönnyebben kezelhetők.

Bár megkezdődött a tavasz, a munkák zöme nem dátumhoz, hanem időjáráshoz köthető. Így van ez például a gyepápolással is, amivel még várjunk a kicsit melegebb időkig. A gyepszellőztetéskor a gyökérnyak sérülhet, kitett lesz, ezért túl hidegben nem szabad belevágni. A blog olvasói főleg megrendelőink, ezért nekik üzenem, amit szóban is szoktam mondani, az időjárás-előrejelző applikációk innentől lényegében folyamatos használatban vannak nálunk, figyeljük, hogy mikor lehet elstartolni az egyes területeken a munkákkal. A szolgáltatási területeinken ez a tapasztalatok szerint 5-7°C eltérés is lehet adott időszakban.

Szintén időjárás-függő is az automata öntözőrendszerek tavaszi átnézése, indítása. Hacsak nem melegszik villámgyorsan az idő, akkor ez inkább a hónap második felében, vagy akár április elején lesz aktuális.

Szedjétek elő a kerti bútorokat is, és irány a kert, élvezzétek a finom tavaszi napsütést! Kellemes feltöltődést!