Return to site

Tavaszi lemosó permetezés

· Kert,kerti tennivalók,növényvédelem

Tavaszi lemosó permetezés

A téli fagyok elmúltával, de még rügyfakadás előtt el kell végezni a tavaszi lemosó permetezést. Előtte idősebb fák esetében érdemes gyökérkefével átdörzsölni a fák törzsét, illetve bármilyen korú növény esetén a tavaszi metszés is megelőzi a lemosózást.

Mit kell lemosó permetezni?

A gyümölcsfákat, gyümölcsféléket, rózsaféléket, szőlőt, díszfákat, díszcserjéket.

Mivel kell a permetezést elvégezni?

Mi az olajos rézként javasoljuk. Ez a szer biogazdálkodásban is használatos, ennek ellenére kijuttatáskor erősen javasolt a védőfelszerelés használata, hiszen szembe, bőrre kerülve irritációt okozhat.

Mikor kell lemosózni?

Erre a legnehezebb válaszolni, mert nem dátumhoz, hanem időjáráshoz kötött a munka elvégzésének az ideje. A téli fagyok elmúlásával lehet a munkát megkezdeni, és rügyfakadás előtt érdemes befejezni. Ez nagyon nagyjából február vége, március első fele szokott lenni.

A lemosó permetezést szélcsendes, napos időben kell végezni.

(megjegyzés: ősszel, lombhulláskor is érdemes a lemosó permetezést elvégezni)

Hogyan kell elvégezni a lemosó permetezést?

Talán ez a legfontosabb momentuma a lemosózásnak, és szerencsére a csodás magyar nyelvben használt kifejezésünk erre rögtön meg is adja a választ: mintha lemosnánk. :) Kifejezetten bőven juttassuk ki a permetlevet, a flakonon jelzett higításban. Gyakorlati tanács: a lemosó permetnek tartsunk egy külön permetezőt, ebben az edényben másféle permetet, gyomirtót semmiképp se keverjünk másik alkalommal.

 

A tavaszi lemosózás nem embert próbáló feladat, elrontani szinte lehetetlen, így bátran neki lehet állni kezdő kertészként is, de szívesen segítünk: info@budaikert.hu