Return to site

Áprilisi kedvenc: a gyepápolás

· Kert,kerti tennivalók,gyep

Hosszabbodnak a nappalok, melegszik az idő (ha nem is lineárisan :) ) és március közepétől a leggyakoribb kérdéskör amiben megkeresnek minket az a tavaszi gyepápolás. Ez alatt pedig elsősorban a pázsitokat értjük.

A legfontosabb tennivalók a pázsittal így tavasszal, az a gyepszellőztetés és a tápanyag-utánpótlás. Sokan sokféleképpen csinálják, nem tisztem minden módszert kiértékelni, de leírom, hogy nálunk hogy megy ez.

A legfontosabb, hogy nem sietjük el, megvárjuk a tartósan meleg időt, cca. 12-14°C, és az éjszakai fagyok elmúltát. Statisztikailag egy hónap van az évben, ami garantáltan fagymentes hazánkban, így ne arra asszociáljunk. :) Ezt most, a poszt írásakor pont el tudom kezdeni időzíteni, mert a 10 napos előrejelzés végén már látszik a várva várt felmelegedés. Igen, a tél idén is enyhe volt, de ez a tavasz eddig még hidegecske.

Íme a menetrend:

1. Fűgyűjtős fűnyírás, alacsonyra nyírt gyep.

2. Gépi gyepszellőztetés, közepesnél mélyebb fokozatban.

3. Lombseprűs gyűjtés

4. Egy gyors, ismételt fűnyírás.

5. Felülvetés 

6. Tápanyag utánpótlás huminsavval és granulált marhatrágyával, esetleg kerti komposzttal.

7. Beöntözés

A tavaszi gyepápolás után az első fűnyírást érdemes minél jobban kitolni, hogy a felülvetésnek legyen ideje kikelni, erősödni. Ilyenkor is először magasabbra hagyjuk a füvet, majd a következő nyírásokkal alacsonyabbra.

Ha beteg a gyep, nem szabad bolygatni! Először a betegségét kell kezelni, és utána áttérni a gyepápolási rutinra.

 

Addig is élvezzétek a tavasz szépségeit, én nem bírok betelni vele.

(A képek saját képek, felhasználásuk engedély-, és forrásmegjelölés-köteles: www.budaikert.hu )

broken image
broken image
broken image